Budapest

Budapest, a harmónia és vendégszeretet városa

Budapestet a Duna gyöngyszemének nevezik rendkívül kedvező földrajzi fekvése és a kellemes időjárási viszonyok miatt. Az 525 négyzetkilométernyi területen fekvő magyar főváros a Duna két partján terül el. Magyarország a mérsékelt égöv alatt helyezkedik el, az éves középhőmérséklet 11°C, a napi középhőmérséklet nyáron 25°C, télen 3°C körül mozog. A nyár az év legnaposabb időszaka. Habár az időjárás a különböző évszakokban jelentősen eltér, az ide látogató turisták kora tavasztól egészen november végéig felhőtlenül élvezhetik a város szépségeit, ismerkedhetnek a vendégszeretetükről híres helybeliekkel.

Budapest 1873 november 17-én jött létre a Duna keleti partján fekvő Pest, valamint a nyugati partján elterülő Buda és Óbuda egyesítésével. Napjainkban Pest kétszer nagyobb területet foglal el, és kétszer annyian lakják, mint a Duna dombosabb oldalán elhelyezkedő Budát. A főváros lakossága megközelíti a kétmilliót – Magyarország népességének 20 százaléka Budapesten él!

Bármilyen különös, Budapest felejthetetlenül sokszínű arcát, világvárosiasságát éppen a város hányatott történelmének köszönheti. A megszállók számos műemlékkel, kulturális hatással gazdagították Budapest városképét. A rómaiak Aquincum városát építették fel a Duna nyugati partján, amelynek romjait (közfürdők, amfiteátrumok, szentélyek és vízvezetékek) ma is megcsodálhatja a látogató Óbudán. A 150 éves török hódoltságról és kulturális hatásról a dzsámik és türbék mellett az Európa-szerte ismert törökfürdők (Király, Császár, Rudas) tanúskodnak. Az osztrák uralom, majd azt követő Monarchia pedig barokk, klasszicista, romantikus, eklektikus és szecessziós épületek egész sorát emelte, amelyek alapvetően határozzák meg a mai Budapest történelmi jellegét. Az Osztrák-Magyar monarchia idején a város Közép-Európa olvasztótégelyévé vált: a német, szlovák, olasz, francia, szerb, zsidó betelepülők is örökre szóló kulturális nyomot hagytak. Az 1989-es rendszerváltás után a főváros nemzetközi sokszínűsége tovább erősödött. Jöjjön és ismerje meg az izgalmas budapesti életet!

Budapest, a fürdők városa

Számos gyógyfürdővel, artézi és termálkútjával, ivócsarnokával, wellness és fürdőszállóval Budapest méltán sorolható a leghíresebb európai fürdővárosok (Karlovy Vary, Marienbad, Baden-Baden) közé. Budapest wellness- és fürdőturizmusa rengeteget fejlődött az utóbbi években. A turisták többsége legalább egyszer meglátogat egy gyógyfürdőt, élvezi a minőségi szolgáltatásokat és a fürdőhely páratlan hangulatát.

A környéket benépesítő lakosok mindig is kihasználták a meleg- és gyógyvízkincset, de jelentős fürdőkultúra csak a római korban kezdett kialakulni. A középkorban épült fürdők közül számos ma is működik. A második kerületben található Lukács fürdőt (Frankel Leó u. 25-29.) a Szent János lovagok alapították. A világhírű Gellért a tizenegyedik kerületben a Duna nyugati partján (Kelenhegyi út 4.) évszázadok óta az egyik legnépszerűbb budapesti fürdő. A török megszállás nagy lendületet adott a fürdőkultúra további fejlődésének. A törökök néhány dzsámin, türbén és karavánszerájon kívül jószerivel csak fürdőket építettek. Sok közülük ma is fogad látogatókat, akik maguk is részesévé válhatnak a több évszázados fürdőkultúrának. Ilyen fürdők a budai oldalon, az első kerületben található Rudas (Döbrentei tér 9.), a második kerületben lévő Császár (Frankel Leó u 31.) és Király (Fő u. 84.)

A Széchenyi Fürdő a Városligetben található a Fővárosi Nagycirkusszal szemben. Az Smart Hotel Budapesttől 2 megálló a műemléki Milleneumi földalattival. A többi budapesti fürdőhöz képest viszonylag újnak számít: 1909-1913 között épült, 1926-ban tovább bővítették, és az utóbbi években eredeti szépségéhez hűen felújították. A Széchenyi Fürdő gyógyvize a legmelegebb Európában. A fürdő vizét egy közeli forrás táplálja, a csaknem egy kilométer mély kút vize 74 fokos. A vizet le kell hűteni, hogy a látogatók élvezhessék a csodálatos szabadtéri és fedett medencék nyújtotta örömöket.

Budapest, a kultúra városa

Budapest az európai kontinens egyik jelentős kulturális központja. A magyar főváros 837 műemléki épülete, 223 múzeuma és galériája, 40 színháza és 7 hangversenyterme számtalan kulturális élményt nyújt a művészetekre éhes látogatóknak. A város idegenforgalmának nagy részét teszik ki a kulturális rendezvényekre, fesztiválokra érkezők, hiszen az év minden hónapjában történik valami érdekes. A leghíresebb és legnépszerűbb budapesti fesztiválok a márciusban megrendezésre kerülő Tavaszi Fesztivál, a Budapesti Fringe Fesztivál áprilisban és az októberi Őszi Fesztivál. A komolyzene és a színház kedvelőinek mindig gazdag programokat kínálnak ezek az események, melyeken a világhírű hazai előadók mellett kiemelkedő nemzetközi előadóművészek is fellépnek. Az augusztus elején megrendezésre kerülő Sziget Fesztivál Közép-Európa legnagyobb rockzenei fesztiválja. Minden évben a fesztiváljáró fiatalok ezrei lepik el a Hajógyári-szigetet, hogy az egy hét együttlét alatt élvezhessék a zenét és a szabadságot!

Budapest az év bármely napján kulturális programok egész sorát kínálja a különböző érdeklődési körrel rendelkező látogatóknak.

Budapest, a gasztronómia városa

A magyar konyha az egész világon ismert. A hagyományos magyar ételek gyakran csípősek olyan fűszerektől, mint a piros paprika, bors, fokhagyma és vöröshagyma. A leghíresebb magyar leves a „gulyás” – ezt szinte minden Magyarországra látogató turista megkóstolja. Érdemes megízlelni egyéb autentikus magyar fogásokat is! Élvezze az ízletes, csípős leveseket és pörkölteket, próbálja ki a finom desszerteket! A magyar konyha változatos, ínycsiklandóan kreatív, az ételek íze a fűszerezés és elkészítési módszerek régi hagyományain alapszik.